sobota, 31 grudnia 2011

Cytrynowe muffinki z żurawiną



W jednej misce wymieszać:
2,5 szkl mąki
1/2 - 3/4 szkl cukru (zależy od dodatków)
szczyptę soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczkę cukru waniliowego

W drugiej miśce wymieszać:
10 dkg rozpuszczonego masła
1 szkl mleka, jogurtu lub maślanki
2 jajka
dodatkowo:
skórkę otarta z połowy cytryny
3 - 4 łyżki soku z cytryny

Składniki z drugiej miski dodać do składników z pierwszej miski i wymieszać łyżką. Byle tylko składniki sie połączyły.

Piec ok. 20 -25 min w temp 200 st C.





Tyle ich wyszło z tej porcji - dokładnie 70 szt.


Dodatkowo babeczki "nadziałam" żurawiną.

suszona żurawina
2 łyżki cukru pudru
1 mała łyżeczka żelatyny
woda

Żurawinę zalać odrobiną wody i chwilę pogotować.
Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach ciepłej wody.
Dodać żelatynę do żurawiny i chwilę zostawić na małym ogniu do zredukowania wody.
Nadziać babeczki.

piątek, 30 grudnia 2011

Ucierana babka z rodzynkami i żurawiną



4 jajka
1 szkl cukru
2 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka margaryny (roztopiona, ciepła)

garść rodzynek
garść żurawiny


Jajka zmiksować z cukrem. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dalej miksując po trochu dodawać ciepłą margarynę.
Dodać rodzynki i żurawinę - wymieszać łyżką.
Ciasto wylać do (wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą) tortownicy z kominem lub keksówki.
Piec w temp 200 st C około 25 - 45 min.

piątek, 23 grudnia 2011

Zupa rybna



2 głowy z karpia
1 duża marchewka
1 średnia pietruszka
kawałek selera
liść laurowy
sól, pieprz
przyprawa do zup typu ziarenka smaku

Głowy wyczyścić zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym odniu. Po ok 30 min dodać warzywa i przyprawy. Gotować kolejne 30 min.
Przecedzić wywar.
Podawać z grzankami lub ugotowanymi ziemniakami.

Kompot z suszu x 2

Wigilijny kompot z suszonych owoców w dwóch odsłonach - tradycyjnie i z książki trzecioklasisty.

Najpierw eksperyment.



25 dkg suszonych fig
25 dkg suszonych śliwek bez pestek
4 łyżki cukru
2 pomarańcze
sok z małej cytryny
szczypta cynamonu

Wieczorem zalać śliwki zimną wodą w jednym garnku, a figi w drugim. Zostawić na noc.



Następnego dnia:

Do śliwek dodać 2 łyżki cukru i szczyptę cynamonu. Zagotować (w tej wodzie, w której się moczyły) i odstawić.
Do fig dodać pozostałe 2 łyżki cukru i sok z cytryny. Gotować 5 min (również nie zmieniać wody).
Pomarańczę obrać i pokroić w średniej grubości plastry.

W misce lub większym garnku połączyć oba wywary i dodać pomarańcze. Schłodzić.




A to przepis tradycyjny:



suszone owoce - jabłka, gruszki, śliwki, morele, żórawina
cukier
cynamon
goździki



Owoce zalać zimną wodą i zostawić na noc. Ugotować następnego dnia w wodzie, w której się moczyły z dodatkiem cukru, cynamonu i goździków.

poniedziałek, 12 grudnia 2011

Pierwsze koty za płoty - Wigilijne pierogi



Jeszcze nigdy w życiu nie robiłam pierogów. To zawsze była domena mojego Taty. Ale nadszedł czas, że trzeba było zakasać rękawy i spróbować. Z lekkim strachem i po konsultacjach telefonicznych z Tata zabrałam się do pracy. Jednak cały czas miałam dylemat - co to znaczy ciepła woda, nie gorąca i nie letnia. Przecież to pojęcie bardzo względne.



Farsz:
kapusta kiszona
pieczarki
margaryna
sól, pieprz

Proporcje kapusty i pieczarek wedle uznania. My lubimy grzybki, więc jest ich sporo.
Kapustę ugotować do miękkości. Odcedzić - z wody i części kapusty zrobiłam kapuśniak. Kapustę pokroić.

Pieczarki obrać lub umyć, pokroić i usmażyć na margarynie.

Kapustę i pieczarki wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto:
ok 1/2 kg mąki
1 łyżka masła lub masła roślinnego (miękkiego)
szczypta soli
ciepła, przegotowana woda - nie gorąca i nie letnia



Do mąki dodać sól i masło. Po trochu dolewać ciepłej wody i wyrabiać ciasto na gładką masę. Ciasto ma być średnio twarde. Jak ciasto jest za twarde, to trzeba dodać wody. Jak jest zbyt miękkie, to trzeba dosypać mąki.

Stolnicę wysypać mąką i rozwałkowywać (biorąc część) ciasto dosyć cienko. Wykroić kółka, na środek dać farsz i skleić. Ja przy wałkowaniu i lepieniu miałam pomocnika. Niestety szybko się znudził.



Wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok 10 min.

Moje pierogi w stanie surowym wylądowały w zamrażarce. Takie gotuję ok. 15 min.




Podawać polane masłem z zeszkloną cebulką.