poniedziałek, 26 marca 2012

Chleb orkiszowy


Wreszcie udało mi się kupić mąkę orkiszową. W necie znalazłam taki przepis na chleb orkiszowy.


Nie byłąbym jednak sobą, gdybym czegoś w nim nie zmieniłam. Podaję oryginalny przepis, a w nawiasach moją jego interpretację.



Proporcja na foremkę 30/10cm (35/10 cm):
600 g mąki orkiszowej (400 g mąki orkiszowej + 100 g żytniej mąki razowej + 100 g mąki pszennej)
7 g suszonych drożdży
1 łyżka oliwy
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu (1 łyżka)
430 ml ciepłej wody (200 ml mleka + 230 ml wody)
masło do wysmarowania i płatki owsiane do wysypania foremki (specjalny papier do pieczenia)

opcjonalnie dodatki: np. Suszone owoce, płatki słonecznika czy dyni
odrobina mleka do posmarowania

Do miski wsypujemy mąkę, mieszamy z drożdżami. Robimy dołek dodajemy oliwę, miód, sól, mieszamy, dodajemy wodę, ugniatamy przez ok. 5 minut. Ciasto cały czas będzie lepkie, ale nie dosypujemy mąki. Teraz możemy dosypać dodatki i przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej płatkami owsianymi do ok. 2/3 wysokości. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. godzinęPowinno urosnąć nad formę (moje ciasto wyrastało w misce Tupperware)

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, smarujemy chleb mlekiem i posypujemy np. Sezamem. 
Pieczemy ok. 40-50 minut. Studzimy na kratce (moje ciasto włożyłam do letniego piekarnika nastawionego na funkcję pieczenia chleba). 


Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!