środa, 25 kwietnia 2012

Naleśniki - inne


Przepis pochodzi z książki "365 niegłupich zabaw po szkole - jak nie spędzić czasu przed ekranem" S. Ellison, J. Gray .

2 jajka
3 łyżki roztopionego masła
2 szk mleka
2 szk mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wymieszaj jajka, masło i mleko. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i ubijaj trzepaczką, aż znikną wszystkie grudki. Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju roślinnego, rozgrzej na średnim ogniu.
Filiżanką lub chochlą wylewaj ciasto na patelnię, tak by powstały placki o średnicy około ośmiu centymetrów. Kiedy na powierzchni ciasta zauważysz maleńkie pęcherzyki powietrza, przewróć je na drugą stronę. Naleśniki są gotowe, gdy po obu stronach zbrązowieją.
Możesz je podawać z syropem klonowym, dżemem, cukrem pudrem i cytryną, pokrojonymi bananami, truskawkami, jagodami, jogurtem, bitą śmietaną, lodami.


Ja piekłam na patelni teflonowej i nie dodawałam oleju do smażenia.

Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!

piątek, 6 kwietnia 2012

Kluski na parze lub bułeczki drożdżowe


1/2 kg mąki
7 g suchych drożdży
1/4 szkl oleju
3 łyżki cukru
1 szkl letniego mleka
2 jajka
szczypta soli


Wszystkie składniki wymieszać w misce do ciasta Tupperware i zostawić do wyrośnięcia. Uformować okrągłe kluseczki i zostawić w cieple jeszcze raz do wyrośnięcia.
Gotować na parze 5-8 minut.

Podawać z masłem i cukrem lub sosem owocowym.
Na zdjęciu kluski z sosem malinowym (maliny, cukier puder, śmietanka - zmiksować).

Kluski można wcześniej też nadziać konfiturą.

A pozostałe kluski wylądowały w piekarniku nagrzanym do temp 180 st C na 35 minut i powstały bułeczki drożdżowe.
Te nadziewane konfiturą też nadają się do pieczenia.




Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!

czwartek, 5 kwietnia 2012

Zupa-krem brokułowa z grzankami


1 marchewka
1/2 pietruszki
kawałek selera
1 średni ziemniak
2-3 ząbki czosnku
brokuł
chleb lub bułka na grzanki
1 łyżka jogurtu
sól, pieprz, przyprawa do zup
1 listek laurowy


Jarzyny obrać, umyć i pokroić w kostkę. Zalać wodą, posolić i ugotować prawie do miękkości. Dodać brokuł podzielony na różyczki i czosnek. Gotować do miękkości.
Dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku.
Ewentualnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

Chleb lub bułkę pokroić na drobną kostkę  i wstawić w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do temperatury 145-150 st C. Co jakiś czas przemieszać. Po około 30-45 min wyjąć i ostudzić.

Zupę podawać z kleksem jogurtowym lub śmietanowym

Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!