poniedziałek, 18 marca 2013

Sałatka z selera naciowego





1 seler naciowy (paczka)
1 - 1,5 czerwonej papryki
1 - 2 czerwone cebule
2 łyżki oleju
sok z cytryny
ocet winny lub balsamiczny
sól, pieprz
zioła dalmatyńskie
5 dkg zółtego sera
2-3 łyżki majonezu

pierś z kurczaka
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy

Seler pokroić w plasterki, paprykę w paski, a cebulę w piórka.
Na oleju dusić seler, potem dodać cebule i paprykę.
Dusić kilka minut - papryka ma zostać chrupka.
Doprawić ziołami, solą, pieprzem sokiem z cytryny i octem.
Przełożyć do miski.
Dodać zółty ser i wymieszać z majonezem.

Bogatsza wersja jest z kurczakiem.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć z czosnkiem.
Dodać do powyższego zestawu.

Obie wersje są bardzo smaczne.


Na zdjęciu jest sałatka bez mięsa.



Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!

Sałatka makaronowa ze szpinakiem


1/2 paczki ugotowanego makaronu świderki
1 pierś z kurczaka
2 łyżki oleju
2-3 ząbki czosnku
1 paczka szpinaku
1 kostka sera feta
sól, pieprz

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Usmażyć na oleju z przeciśniętym przez praskę lub pokrojonym czosnkiem.
Do kurczaka dodać szpinak i smażyć dalej, co jakiś czas mieszając.
Jak szpinak jest już gotowy dodać ser feta i mieszać do czasu jego rozpuszczenia się.
Doprawić do smaku.

Ciepłe wymieszać z makaronem.

Można jeść na ciepło i na zimno.


Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!

Kolorowa sałatka makaronowa





1/3 paczki ugotowanego makaronu świderki
1 - 1,5 papryki czerwonej
puszka kukurydzy
10 dkg wędliny
1 świeży ogórek lub 2 ogórki kiszone
sól, pieprz
2-3 łyżki majonezu


Wędlinę pokroić w paski. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę. Wymieszać z kukurydzą i makaronem.
Doprawic do smaku solą i pieprzem.
Wymieszać z majonezem.



Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!