sobota, 30 listopada 2013

Bananowe placuszki


Ma ktos ochotę na słodziutkie placuszki z bananami?
To prosze bardzo!

Jest to inna wersja placków z jabłkami.
Banana kroimy w kostkę i mieszamy z ciastem.
Ciasto robimy jak na naleśniki, tylko z większą ilością mąki. Ciasto musi być gęstsze.


Pieczemy na oleju na złoty kolor z obu stron.


Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy się!





Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!

niedziela, 24 listopada 2013

Zapiekane naleśniki

 

Zapiekane naleśniki stały się hitem ostatniej babskiej imprezy. Są proste do zrobienia i nie wymagają nadzoru przed podaniem.


Naleśniki upiec według tego przepisu. W wersji bogatszej zamiast mleka dać piwo.

Farsz:
1/2 małej białej kapusty
1/2 kg mięsa mielonego
1 mała cebula
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej

Mięso usmażyć na oleju z cebula i czosnkiem. Dodać drobno posiekana kapustę, doprawić (na ostro) do smaku i dusić pod przykryciem do miękkości.
Kapustę można ugotować osobno, odsączyć i dodać do mięsa.

Naleśniki nadziać farszem i zwinąć w rulony lub jak na krokiety.


Dodatki:
1 por
starty żółty ser
keczup
majonez lub śmietana
ew. krem chrzanowy (np. z żurawiną)

Por pokroić w półtalarki. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wysypać pokrojony por. Dosyć grubo.
Ułożyć naleśniki.

Zrobić sos z keczupu i majonezu (śmietany). Ja ostatnio dodałam kremu chrzanowego z żurawina dla ostrości.
Posmarować sosem każdy naleśnik i posypać żółtym serem.

Zapiekać w temperaturze 180-200 st C około 10-15 minut - zależy od rodzaju sera.



Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia porcji na talerzu, bo za szybko zniknęły.

Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!


poniedziałek, 18 listopada 2013

Pieczone pierogi z owocami


Pierogi zazwyczaj podaje sie ugotowane ewentualnie smażone. Te na wytrawnie.
Ja postanowiłam wypróbować, jak będą smakowały pierogi pieczone w piekarniku.


Zrobiłam pierogi z brzoskwiniami, śliwkami oraz z marmoladą.


Ciasto zrobiłam tradycyjne według tego przepisu.


Pierogi wylądowały w piekarniku na 10 min w temperaturze 190-200 st. C.


I jeszcze trochę cukru pudru na górę.

Dobrze się je na ciepło, chociaż ciasto jest dosyć suche. Na zimno tez sa zjadliwe.
Najbardziej smakowała nam wersja z marmoladą.

Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!

czwartek, 7 listopada 2013

Placki ziemniaczane z marchweką


Postanowiłam spróbować jak smakują placki ziemniaczane z marchewką. Są pyszne.


3-4 duże ziemniaki
1 średnia marchewka
1-2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 jajko
sól
pieprz
olej


Ziemniaki, marchewkę i cebulę obrać i zetrzeć na tarce do ziemniaków. Część można zetrzeć na zwykłej tarce.
Starte produkty zostawiam przez jakiś czas na sitku, aby odsączyć nadmiar soku.
Dodać przeciśnięty czosnek i jajko.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wymieszać.


Smażyć na oleju na złoto z obu stron.



Zajadać sie nimi do woli.


Nasza ulubiona wersja z gulaszem. Tym razem gulasz z indyka.

Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!