sobota, 29 marca 2014

Biszkopty kawowo-czekoladowe


Ma ktoś ochotę na ciasteczka? Takie trzysmakowe i trójkolorowe?  To zapraszam!


Przepis pochodzi z tej książki. Mam w nim pozaznaczane ciasteczka, które lubie robić i jeść. A przy tym nie sa zbyt pracochłonne.


375 g masła
375 g cukru
1 jajko
kilka kropli esencji waniliowej (cukier waniliowy)
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
30 g roztopionej gorzkiej czekolady (2 łyżeczki kakao)
470 g mąki
sól

W nawiasach moje zamienniki


Utrzeć masło i cukier na puszystą masę. Dodać jajko.
Mase podzielić na trzy równe części i przełożyć do misek. Do pierwszej dodać esencji waniliowej (cukier waniliowy), do drugiej rozpuszczona w 2 łyżeczkach gorącej wody ostudzona kawę, a do trzeciej stopioną czekoladę (kakao).
Do każdej miski dodać 156 g przesianej mąki i szczyptę soli.

Każdą porcję najpierw wymieszać łyżką, a następnie na posypanej mąką tortownicy wyrobic ręką dość twarde ciasto.

Uformować trzy długie wałki.
Położyć obok siebie wałek waniliowy i kawowy, a na nich wałek czekoladowy. Wszystkie trzy lekko ścisnąć razem, przeciąć na pół i zawinąć w folię spożywczą.
Włożyć do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.



Od grubości wałków zależy wielkość ciasteczek. Ja chciałam mieć je małe, więc wałki były cienkie.


Kilka blach wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto pociąć na plasterki grubości 0,5 cm i ułożyć na blasze.


Piec 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C.


Ostudzić na ażurowej podstawce.
Wychodzi około 70 ciasteczek.

Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!

piątek, 21 marca 2014

Ciasto "Leśny mech"


Mąż przyniósł mi przepis i stwierdził, że jest super.
Przeczytałam i stwierdziłam, że warto spróbować.
Już piekłam ciasto ze szpinaku, ale do rolady z łososiem.


450 g mrożonego szpinaku
1 1/3 szk cukru
3 jajka
1 1/3 szk oleju
2 szk mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
300 ml śmietany 30%
2 śmietan-fix
cukier waniliowy
owoce granatu lub inne drobne owoce


Rozmrozić szpinak i odsączyć z wody.
Zmiksować jajka z cukrem i dalej mieszając wlewać po mału olej.
Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Po połączeniu całej masy dodać szpinak i wymieszać łyżką (jak ciasto jest bardzo gęste to można dodać 2-3 łyżki wody odsączonej ze szpinaku).
Wlać do formy wyłożonej papierem i piec ok 1 godz do "suchego patyczka" w temperaturze 180 st. C.


Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta (cienko) i rozdrobnić je na talerzyku.
Ja ścięłam zbyt dużo i potem góra się osypywała.


Ubić śmietanę i dodać pod koniec śmietan-fixy z cukrem waniliowym i odrobina cukru pudru (do smaku).
Na ciasto wyłożyc ubitą pianę, posypać pokruszonym ciastem (cienko - nie musi być dokładnie pokryta śmietana) i obłożyć owocami granatu. Leciutko docisnąć je dłonią.


To jest porcja na małą blaszkę.

Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!

środa, 19 marca 2014

Błyskawiczna sałatka jajeczna


Nie ma to jak brak pomysłu na śniadanie. I na dodatek prawie pusta lodówka, a chęć na coś innego i dobrego wielka.
Tak powstała w tempie błyskawicznym sałatka jajeczna.
Proporcje dowolne. Ja podaję składniki na porcję dla 2 osób.


2 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki kukurydzy z puszki
kawałek marynowanej papryki
4 plastry ogórków w musztardzie (mały korniszon)
1 łyżka majonezu
sól
pieprz

Jajka, paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Wymieszać z kukurydzą i majonezem.
Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!