wtorek, 25 sierpnia 2015

Zupa krem z buraków


Bardzo dawno nic tutaj nie publikowałam, a kilka zaległości czeka.
Dzisiaj przedstawiam bardzo prostą w wykonaniu zupę. Jest to zupa krem z buraków.

4 buraki
1,5 średniej marchewki
1 średnia pietruszka
kawałek selera
1 ziemniak
2-3 ząbki czosnku
1 kostka rosołowa
sól lub jakaś przyprawa do zup
pieprz
czosnek granulowany
1-2 łyżki octu balsamicznego



Buraki ugotować lub upiec.
Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaka i czosnek pokroić w kostkę. Zalać ok. 1 litrem wody. Dodać kostkę rosołową i ugotować do miękkości.
Buraki obrać, pokroić w kostkę i dodać do pozostałych warzyw. Jeszcze chwilę (ok. 5 min) pogotować.
Doprawić do smaku octem, pieprzem, solą i czosnkiem.
Całość zblendować na jednolitą masę.

Podawać gorący z ziemniakami lub śmietanowym kleksem.

Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!