poniedziałek, 14 grudnia 2015

Piernikowe choinki


W tym roku świąteczne pierniczki przybrały formę choinek. No zostało też kilka gwiazdek luzem.


Przepis na ciasto pochodzi z książki "Wielka księga dekoracji i przepisów na Boże Narodzenie".

350 g mąki
2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g margaryny
175 g cukru
1 jajko
4 łyżki miodu

Imbiru dałam mniej, dodałam 1 paczkę przyprawy do pierników i 1 łyżkęe kakao.

Wymieszać mąkę, imbir, przyprawę do pierników, kakao i sodę.
Dodać margarynę i rozdrobnić palcami. Dodać cukier.
Jajko i miód dokładnie wymieszać widelcem (lekko zmiksowałam) i wlać do mąki.
Wymieszać, aż ciasto będzie zwarte.

Na stolnicy posypanej mąka rozciągnąć ciasto, złożyc na pół i znowu rozciągnąć. Powtarzać do czasu, aż ciasto stanie się lśniące.

Rozwałkować na 5 mm, wyciąć ciastka i piec 12-15 min w temp 180 st. C.

Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!