czwartek, 23 października 2014

Pierogi "meksykańskie"


I dalszy ciąg moich eksperymentów z pierogami. Dzisiaj na ostro. A ostrość zależy od indywidualnego smaku. Jak do tej pory te pierogi są moimi faworytami.
Ciasto niezmiennie zrobione według tego przepisu.

A do farszu potrzebujemy:


40-50 dkg mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karczek)
1 małą czerwoną paprykę
1 małą lub 1/2 dużej cebuli
1/2 puszki białej fasoli
1/2 przecieru pomidorowego
ew. czosnek
sól
pieprz
olej
słodka papryka mielona
chili lub ostra papryka mielona (można połączyć)


Mięso i cebulę zmielić na maszynce. Przesmażyć chwilę na oleju i dodać przecier pomidorowy.
Papryke pokroić w drobną kostke i dodać do mięsa. Doprawić do smaku według uznania.
Poddusić chwile pod przykryciem, a następnie zdjąć pokrywke i odparować nadmiar wody.
Dodać fasolę (ja pokroiłam ją na połówki, żeby lepiej mi się farszem nadziewało pierogi) i wszystko wymieszać.
Farsz gotowy. Po przestudzeniu nadziewać nim pierogi.


A potem delektować się ich wyrazistym smakiem.




Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny