sobota, 10 września 2011

Papryka faszerowana



6-7 papryk
1/2 kg mielonego mięsa
ok 8 łyżek ryżu
1 średnia cebula
2-3 żąbki czosnku
1-2 łyżki oleju
sól, pieprz, przyprawy do smaku
kostka rosołowa

Z papryki odkroić "kapelusz", wydrążyć nasiona i umyć.
Ryż ugotować w osolonej wodzie.
Mięso przesmażyć na oleju z pokrojoną drobno cebulą i czosnkiem (można zmielić z mięsem).
Mięso wymieszać z ryżem, Doprawić do smaku.

Nadziewać papryki, tak aby nie pękły.

Ustawić papryki pionowo w wysokim garnku (otwartym końcem na górze). Zalać do połowy wodą z kostką rosołową. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok 15-20 min.

Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym.

Paprykę można też zapiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny