poniedziałek, 6 lutego 2012

Sałatka dwukolorowa



Przepis z kalendarza codziennego - z kartkami do wyrywania.

25 dkg białej fasoli z puszki
25 dkg czerwonej fasoli z puszki
4 średnie buraki
3 ziemniaki
2 jabłka
4 ogórki konserwowe
1 biała cebula
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
5-6 łyżek majonezu
3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
sól
pieprz


Buraki i ziemniaki wyszorować, oddzielnie ugotować w łupinach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
Obrane jabłka i ogórki pokroić w drobną kostkę.
Cebule obrać i oddzielnie posiekać.

Odcedzoną białą fasolę wymieszać z pokrojonymi ziemniakami, białą cebulą oraz połową jabłek i połową ogórków.
Odcedzoną czerwoną fasolę połączyć z burakami, czerwoną cebulą oraz resztą jabłek i ogórków.

Na sos wymieszać majonez z sokiem z cytryny, jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną soli i pieprzu.
Każdą sałatkę wymieszać z połową sosu.

W szklanej salaterce ułożyć na przemian warstwy sałatek.
Odstawić na 30 minut.

Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny