wtorek, 7 lutego 2012
Mus cytrynowy z sokiem malinowym
4 jajka
3 cytryny
8 dkg cukru
10 dkg żelatyny (to jest chyba pomyłka w przepisie, bo jest jej za dużo)
sok malinowy do dekoracji
Cytryny sparzyć, z jednej zetrzeć skórkę, wycisnąć sok.
Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i odstawić na 10 minut. Dodać sok z cytryny i starta skórkę. Wstawić naczynie do gorącej wody i poczekać, aż żelatyna się rozpuści.
Rozpuszczoną żelatynę ostudzić do temperatury pokojowej.
Jajka umyć i wyparzyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Z białek ubić sztywną pianę.
Ubitą pianę ostrożnie wymieszać z żółtkami. Następnie cienkim strumykiem wlać żelatynę z sokiem cytrynowym.
Masę szybko i dokładnie wymieszać - jest delikatna i łatwo może opaść.
Kremem napełnić pucharki i polać odrobiną soku malinowego.
Wstawić do lodówki na min. 10 minut.
Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny