środa, 25 kwietnia 2012

Naleśniki - inne


Przepis pochodzi z książki "365 niegłupich zabaw po szkole - jak nie spędzić czasu przed ekranem" S. Ellison, J. Gray .

2 jajka
3 łyżki roztopionego masła
2 szk mleka
2 szk mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wymieszaj jajka, masło i mleko. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i ubijaj trzepaczką, aż znikną wszystkie grudki. Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju roślinnego, rozgrzej na średnim ogniu.
Filiżanką lub chochlą wylewaj ciasto na patelnię, tak by powstały placki o średnicy około ośmiu centymetrów. Kiedy na powierzchni ciasta zauważysz maleńkie pęcherzyki powietrza, przewróć je na drugą stronę. Naleśniki są gotowe, gdy po obu stronach zbrązowieją.
Możesz je podawać z syropem klonowym, dżemem, cukrem pudrem i cytryną, pokrojonymi bananami, truskawkami, jagodami, jogurtem, bitą śmietaną, lodami.


Ja piekłam na patelni teflonowej i nie dodawałam oleju do smażenia.

Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!

2 komentarze:

  1. ale pysznie wygladaja te naleśniki... jeszcze niech tylko bedzie sezon na truskawki....mmmmm... ale sie rozmarzyłam:D super przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do tego pyszna konfitura lub bita śmietana, polecam 30% śmietanę Milbona z Lidla ,bardzo szybko się ubija i jest pyszna, u mnie zawsze z goframi

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny