środa, 29 sierpnia 2012

Ogórki w musztardzie


Przepyszne ogóreczki w zalewie musztardowej.
Ogórki ze skórką pokroić w grube plasterki lub ćwiartki, słupki, jak kto woli.
Ja kroję w plastry jak widać na zdjęciu.


Zalewa może nie wygląda zbyt apetycznie, ale ogórki smakują potem wyśmienicie.

1 l wody
1 szk octu
1,5 szk cukru
3 łyżki soli
5 łyzek musztardy
biała gorczyca
ziele angielskie

Wszystko dobrze wymieszać i zagotować, aż cukier się rozpuści.
Najlepiej zalewę wymieszać trzepaczką, żeby dobrze rozpuścić musztardę.

Gorczycę i ziele angielskie można wsypywać do słoików zamiast dodawać do zalewy.


 Ogórki przełożyć do słoików, zalać ciepłą zalewą.
Pasteryzować 5-10 min.

Poczekać około 2 tygodni i delektować się rewelacyjnym smakiem ogórków.


Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!

2 komentarze:

  1. Ogórki w musztardzie są super- pyszne:]
    A próbowałaś może w ten sposób zrobić cukinie?
    Właśnie się zastanawiam, co by z tego wyszło???

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukinię próbowałam marynować w zalewie z korniszonów, ale mi nie smakowała.
    Ciekawy pomysł, ale nie przepadam za cukinią.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny