środa, 29 sierpnia 2012
Ogórki w musztardzie
Przepyszne ogóreczki w zalewie musztardowej.
Ogórki ze skórką pokroić w grube plasterki lub ćwiartki, słupki, jak kto woli.
Ja kroję w plastry jak widać na zdjęciu.
Zalewa może nie wygląda zbyt apetycznie, ale ogórki smakują potem wyśmienicie.
1 l wody
1 szk octu
1,5 szk cukru
3 łyżki soli
5 łyzek musztardy
biała gorczyca
ziele angielskie
Wszystko dobrze wymieszać i zagotować, aż cukier się rozpuści.
Najlepiej zalewę wymieszać trzepaczką, żeby dobrze rozpuścić musztardę.
Gorczycę i ziele angielskie można wsypywać do słoików zamiast dodawać do zalewy.
Ogórki przełożyć do słoików, zalać ciepłą zalewą.
Pasteryzować 5-10 min.
Poczekać około 2 tygodni i delektować się rewelacyjnym smakiem ogórków.
Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ogórki w musztardzie są super- pyszne:]
OdpowiedzUsuńA próbowałaś może w ten sposób zrobić cukinie?
Właśnie się zastanawiam, co by z tego wyszło???
Cukinię próbowałam marynować w zalewie z korniszonów, ale mi nie smakowała.
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, ale nie przepadam za cukinią.