wtorek, 30 października 2012
Zapiekanka "nic"
Na dzisiejszy obiad jedliśmy zapiekankę "nic", albo jak ktoś woli zapiekankę "co się nawinie".
Powstała z:
- ziemniaków
- marchewki
- obranego mięsa ze skrzydełek gotowanych w rosole
- resztki sosu cebulowego
- sosu beszamelowego
- odrobiny oleju
- soli i pieprzu
Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i ułozyc kilka warstw z ziemniaków. Co jakiś czas ziemniaki posolić i popieprzyć.
Na to dać pokrojoną marchewkę.
Mięso wymieszać z sosem cebulowym i zrobić z niego kolejną warstwę.
Całość przykryć kilkoma warstwami ziemniaków co jakiś czas doprawiając je solą i pieprzem.
Całość zalać sosem beszamelowym.
Zapiekać w temperaturze ok 150 st. C przez około 45-60 minut. Najlepiej sprawdzić czy ziemniaki są już miękkie.
Fajnym dodatkiem - jako jedna z warstw - byłyby tez pieczarki, ale nie miałam ich dzisiaj pod ręką.
Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny