czwartek, 18 października 2012

Hamburger po domowemu


Tak nas wczoraj naszło na hamburgerowy obiad. Powstał więc domowy hamburger.


1/2 kg mielonej łopatki
1/2 dużej cebuli
2 ząbki czosnku
1 jajko
majeranek, zioła prowansalskie
sól, pieprz
bułka tarta

Cebulę i czosnek drobno pokroić. Dodać do mięsa. Wbić jajko i dodać przypraw do smaku.
Dobrze wymieszać dodając bułkę tartą, aż masa nie będzie zbyt luźna.
Formować niezbyt grube placki (moje były za grube) i piec z obu stron na patelni grilowej.

Dodatkowo użyłam:
bułki do hamburgerów
sałata lodowa
pomidor
ogórek korniszon
szynka
ser żółty
keczup

Bułkę rozkroić, posmarować obie części keczupem. Na dolną część położyć sałatę, szynkę, pomidora i ogórka. Na to dać usmażone mięso, ser zółty i jeszcze trochę keczupu. Przykryć drugą częścia bułki.

Podgrzać w mikrofalówce ok 30 sekund.

Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny