poniedziałek, 14 marca 2011

Tarta z dżemem

Przepis pochodzi z książki pt. "Wielka księga dekoracji i przepisów na Boże Narodzenie"


350 gramowe opakowanie kruchego ciasta
2 łyżki stołowe mąki
6 czubatych łyżek stołowych bezpestkowego dżemu malinowego lub truskawkowego
1 łyżka stołowa mleka

Wyjąć ciasto z lodówki i zostawć na 10 minut. Stolnice posypać mąką.
Odciąć ćwiartkę ciasta i zawinąć w plastikową folie spożywczą.
Posypać wałek mąką.
Rozwałkować większy kawałek ciasta, tak aby otrzymać koło o średnicy 30 cm.
Położyć wałek na brzegu ciasta, nawinąć je na wałek i podnieść. Położyć na forme do tarty (średnica 20 cm) i rozwinąć.
Zanurzyć palce w mące i wylepić forme ciastem. Następnie przesunać po wierzchu wałkiem - odciąć zbędne ciasto.
Na ciasto nałożyć dżem, wyrównać go grzbietem łyżki.
Rozwałkować pozostałą ćwiartkę ciasta.
Wyciąć foremką ok. 12 gwiazdek, kwiatków itp. Posmarować je mlekiem i ułożyć na wierzchu.
Włożyć tartę do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st C i piec 20 minut.

Ja robię kruche ciasto z połowy porcji, nie kupuje gotowego. Po wyjęciu i ostudzeniu tarty wkładam ją na trochę do lodówki.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny