Zachciało mi się upiec chleb.
Miałam go upiec według tego przepisu z Pracowni Wypieków, ale postanowiłam wykorzystać miskę Tupperware.
0,5 kg mąki pszennej
5 dkg drożdży
1,5 łyżeczki soli
ok. 1 szkl wody z mlekiem (letnia)
Drożdże rozmieszałam z pół szklanki płynu, dodałam do mąki i soli.
Zamieszałam i zamknęłam miskę.
Odessałam powietrze i po wypukleniu się pokrywki ponownie zamieszałam i znowu zamknęłam. Powtórzyłam 3 razy.
Ciasto przełożyłam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 230 st C.
Po 10 min skręciłam temperaturę do 200 st C. Piekłam następne 30 min.
Potem chleb wyjęłam z keksówki i zostawiłam w piekarniku na samym papierze. Spryskałam wodą i piekłam jakieś 10 min.
Mój chleb nie miał bardzo chrupiącej skórki, bo nie piekłam go zbyt długo.
Bardzo prosty i smaczny chlebek.
Bardzo prosty i smaczny chlebek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny