piątek, 6 kwietnia 2012

Kluski na parze lub bułeczki drożdżowe


1/2 kg mąki
7 g suchych drożdży
1/4 szkl oleju
3 łyżki cukru
1 szkl letniego mleka
2 jajka
szczypta soli


Wszystkie składniki wymieszać w misce do ciasta Tupperware i zostawić do wyrośnięcia. Uformować okrągłe kluseczki i zostawić w cieple jeszcze raz do wyrośnięcia.
Gotować na parze 5-8 minut.

Podawać z masłem i cukrem lub sosem owocowym.
Na zdjęciu kluski z sosem malinowym (maliny, cukier puder, śmietanka - zmiksować).

Kluski można wcześniej też nadziać konfiturą.

A pozostałe kluski wylądowały w piekarniku nagrzanym do temp 180 st C na 35 minut i powstały bułeczki drożdżowe.
Te nadziewane konfiturą też nadają się do pieczenia.




Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny