czwartek, 5 kwietnia 2012

Zupa-krem brokułowa z grzankami


1 marchewka
1/2 pietruszki
kawałek selera
1 średni ziemniak
2-3 ząbki czosnku
brokuł
chleb lub bułka na grzanki
1 łyżka jogurtu
sól, pieprz, przyprawa do zup
1 listek laurowy


Jarzyny obrać, umyć i pokroić w kostkę. Zalać wodą, posolić i ugotować prawie do miękkości. Dodać brokuł podzielony na różyczki i czosnek. Gotować do miękkości.
Dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku.
Ewentualnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

Chleb lub bułkę pokroić na drobną kostkę  i wstawić w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do temperatury 145-150 st C. Co jakiś czas przemieszać. Po około 30-45 min wyjąć i ostudzić.

Zupę podawać z kleksem jogurtowym lub śmietanowym

Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny