Co zrobić, gdy zostanie ciasta drożdżowego zrobionego na kluski na parze? Najlepiej zawijańca z owocami.
Mój zawijaniec skrywa w sobie gruszki z kompotu.
Ciasto rozwałkować (mnie zostało około pół porcji). Posypać mąką. Ułożyć kawałek od brzegu rząd owoców i zawinąć ciasto. Znowu ułożyć owoce i zawinąć.
Ilość zawinięć zależy od wielkości owoców.
Ja ułożyłam trzy rzędy gruszek.
Zlepić lub zawinąć pod spód końce i przełożyć na blachę z papierem do pieczenia.
Górę posmarować wodą lub rozmąconym jajkiem i posypać cukrem kryształem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 130-140 st. C, podkręcić temperaturę do 200 st. C i piec około 30 minut.
My zajadaliśmy się jeszcze ciepłym.
Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny