sobota, 6 października 2012
Placki ziemnaczane
ok. 1 kg ziemniaków
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 jajko
sól, pieprz
olej do smażenia
ew. mąka
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce do ziemniaków.
Cebulę drobno posiekać lub zetrzeć na tej samej tarce co ziemniaki.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Jeśli ziemniaki puszczą dużo soku to lekko je odcisnąć lub odsączyć na sitku - nie mogą być zbyt suche.
Dodać jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt luźna można dodać odrobinę mąki.
Na patelni rozgrzać olej. Wykładać łyżka na gorący tłuszcz placki o odpowiedniej wielkości. Smażyć z obu stron na złoto.
Podawać z gulaszem, ketchupem lub cukrem pudrem.
Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny