sobota, 6 października 2012

Placki ziemnaczane


ok. 1 kg ziemniaków
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 jajko
sól, pieprz
olej do smażenia
ew. mąka



Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce do ziemniaków.
Cebulę drobno posiekać lub zetrzeć na tej samej tarce co ziemniaki.
Czosnek przecisnąć przez praskę.

Jeśli ziemniaki puszczą dużo soku to lekko je odcisnąć lub odsączyć na sitku - nie mogą być zbyt suche.

Dodać jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt luźna można dodać odrobinę mąki.

Na patelni rozgrzać olej. Wykładać łyżka na gorący tłuszcz placki o odpowiedniej wielkości. Smażyć z obu stron na złoto.

Podawać z gulaszem, ketchupem lub cukrem pudrem.



Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny