sobota, 6 października 2012
Placki "po węgiersku"
Przepis wymyślany podczas przyrządzania gulaszu.
1/2 kg ładnej łopatki
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
1/4 czerwonej papryki
1 mała marchewka
1/8 małej cukinii
olej
sól, pieprz
majeranek, zioła prowansalskie
słodka i ostra papryka mielona
mielony kumin
mąka
Łopatkę pokroić w drobną lub średnią kostkę.
W rondlu rozgrzać trochę oleju i zeszklić na nim pokrojoną cebulę i czosnek, odrobinę posolić. Dodać startą na małych oczkach marchewkę.
Po 3-4 minutach dodać mięso.
Paprykę pokroić w drobna kostkę i dodać do całości.
Dusić chwilę pod przykryciem.
Dodać przyprawy według uznania do smaku - gulasz powinien być aromatyczny i lekko pikantny.
Jeśli potrzeba podlać gorącą, przegotowaną wodą.
Pod koniec dodać pokrojona w kostkę cukinię.
Dusić pod przykryciem do miękkości.
Z mąki i odrobiny wody zrobić "zakłutkę" i dodać do gulaszu w celu zagęszczenia sosu.
Podawać między dwoma plackami ziemniaczanymi.
Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny