Jeszcze można kupić aromatyczne pomidory i paprykę. Zapraszam więc na pomidorówkę z papryką.
kawałek kości wieprzowej
1 marchewka
1,2 pietruszki
kawałek selera
sól, pieprz, przyprawa do zupy
3-4 mięsiste pomidory
1 czerwona papryka
2-3 ząbki czosnku.
Najpierw gotujemy wywar mięsno-warzywny na kawałku kości wieprzowej, np ze schabu.
Kość zalewamy zimna wodą, solimy i gotujemy. Podczas gotowania zbieramy łyżka powstałą "szumowinę".
Po zebraniu szumowiny dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler.
Gotujemy dalej - po drodze doprawiając wywar do smaku.
Do drugiego garnka kroimy 3-4 mięsiste pomidory i 1 czerwona paprykę. Dodajemy 2-3 żabki czosnku i gotujemy około 15 minut.
Lekko studzimy i miksujemy.
Całość przeciskamy przez sitko, aby oddzielić pestki i skórkę.
Dodajemy do przygotowanego wywaru. Podajemy z ryżem lub makaronem i zielona pietruszką.
Jak zupe chcemy mieć gęstszą, to makaron lub ryż gotujemy w zupie, a nie oddzielnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny