piątek, 5 października 2012

Zupa pomidorowa z papryką

Jeszcze można kupić aromatyczne pomidory i paprykę. Zapraszam więc na pomidorówkę z papryką.



kawałek kości wieprzowej
1 marchewka
1,2 pietruszki
kawałek selera
sól, pieprz, przyprawa do zupy

3-4 mięsiste pomidory
1 czerwona papryka
2-3 ząbki czosnku.


Najpierw gotujemy wywar mięsno-warzywny na kawałku kości wieprzowej, np ze schabu.
Kość zalewamy zimna wodą, solimy i gotujemy. Podczas gotowania zbieramy łyżka powstałą "szumowinę".
Po zebraniu szumowiny dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler.
Gotujemy dalej - po drodze doprawiając wywar do smaku.



Do drugiego garnka kroimy  3-4 mięsiste pomidory i 1 czerwona paprykę. Dodajemy 2-3 żabki czosnku i gotujemy około 15 minut.


Lekko studzimy i miksujemy.


Całość przeciskamy przez sitko, aby oddzielić pestki i skórkę.



Dodajemy do przygotowanego wywaru. Podajemy z ryżem lub makaronem i zielona pietruszką.

Jak zupe chcemy mieć gęstszą, to makaron lub ryż gotujemy w zupie, a nie oddzielnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny