czwartek, 27 lutego 2014

Jabłkowe różyczki


Przepis na te różyczki znalazłam na blogu Przepisy Aleksandry. Bardzo szybki, prosty i tani przepis.

ciasto francuskie
2 jabłka
cukier puder
ew. jajko


Jabłka pokroić na bardzo cienkie plasterki i przekroić je na pół.
Podzielić ciasto francuskie (wcześniej dobrze jest je rozwałkować - szybciej się wtedy upiecze) na paseczki i je nakłuć widelcem.
Ułożyć na paseczku plastry jabłka - maja trochę na siebie nachodzić. Lekko je docisnąć.
Tak przygotowany pasek zwinąć w rulonik. Zlepić końcówkę z ciastem.


Ułożyć różyczki na blachę wyłożoną  papierem do pieczenia.
Przed włożeniem do piekarnika można je posmarować roztrzepanym jajkiem.


Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe ciastka będą lekko złotawe.
Gorące róże posyp cukrem pudrem.

Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!

1 komentarz:

  1. Aż szkoda to schrupać tak fajnie wygląda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny