poniedziałek, 7 października 2019

Chlebki pita


Z warsztatów wegańskich z Agnieszką.


(ok 20 sztuk)
6 szklanek mąki pszennej
20 g drożdży
sól do smaku (ok 2 łyżeczki)
woda
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka cukru

Z drożdży zrobić rozczyn: Pokruszone drożdże zalać letnią wodą, dodać olej, cukier i łyżkę maki.. Wymieszać. Poczekać aż drożdże "ruszą"

Mąkę przesiać, wymieszać z rozczynem drożdżowym. Wyrabiać dodając wody - tyle ile zabierze ciasto. Ciasto ma być elastyczne, błyszczące i nie kleić się do rąk.

Uformować kule, przykryć ściereczką i poczekać, aż ciasto podwoi swoją objętość - ok 30 min.
Następnie ciasto odpowietrzyć - uderzając nim o blat lub rozbijając pięścią.
Podzielić na ok 20 części. Każdą porcję rozwałkować
dosyć cienko, ale nie za cienko ("na naleśnik") i zostawić na posypanym mąką blacie lub stolnicy przykryte ściereczką na kolejne pół godziny (dzięki temu zrobią się kieszonki).

Piekarnik rozgrzać do 220 st C i piec ok 12 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (nam zajęło to mniej czasu). W połowie pieczenia najlepiej przewrócić, aby obie strony były przyrumienione.

Można też piec na rozgrzanej suchej patelni.

My do powstałych kieszonek wkładaliśmy humus i i sałatke z pokrojonych w kostkę pomidorów, papryki i ogórka.
Niektórzy jedli z faladelami i/lub sałatką z buraków



Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny