wtorek, 8 października 2019

Sałatka z pieczonego buraka z miętą i sosem sezamowym



Z warsztatów wegańskich z Agnieszką.

10 czerwonych buraków
kilka gałązek mięty
100 g rukoli
1 łyżka białego sezamu
1 łyżka pasty tahini
ew. trochę pestek granatu i posiekanej natki pietruszki do dekoracji

Buraki wyszorować, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku do miękkości.
Obrac pod zimna wodą i pokroić w pół- lub ćwierć plasterki (zależy od wielkości buraków)

Sos majonezowo-sezamowy (majonez na bazie mleka sojowego)
200 ml niesłodzonego mleka sojowego
ok. 200 ml oleju rzepakowego
50 ml octu jabłkowego
1 łyżeczka soli kala namak
1 łyżka płatków drożdżowych
1 łyżka ostrej musztardy
sól pieprz

Zrobić majonez:
Do kielicha blendera wlać mleko sojowe, dodać ocet jabłkowy. Miksować ok. 2 minuty. Następnie cienką strużka wlewać olej rzepakowy i miksować kolejne kilka minut. Dodać sól kala namak i płatki drożdżowe oraz musztardę. Ewentualnie dosolić i popieprzyć.

Po uzyskaniu konsystencji majonezu dodać miętę (kilka listków zostawić do dekoracji) i paste tahini.

Część buraków odłożyć do dekoracji. Resztę wymieszać z sosem majonezowym.
Dno miski wyłożyć warstwa rukoli. Na to nałożyć buraki wymieszane z sosem. Górę udekorować pozostałymi burakami, ziarnami sezamu i listkami mięty.
Można posypać pestkami granatu i posiekana natką pietruszki.


Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny