niedziela, 6 października 2019
Falafel
Z warsztatów wegańskich z Agnieszką.
500 g suchej ciecierzycy
2 cebule
3 ząbki czosnku
kmin rzymski
wędzona papryka
słodka papryka
chili
gałka muszkatołowa
mielona kolendra
pieprz ziołowy
cynamon
sól
czarny pieprz mielony
natka pietruszki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
olej do smażenia
Suchą ciecierzycę namoczyć kilkanaście godzin w wodzie z sodą oczyszczoną.
Odsączyć namoczoną ciecierzycę i zmielić ja z cebula i czosnkiem w maszynce do mięsa.
Dodać do smaku wszystkie przyprawy i drobno posiekana natkę pietruszki.
Formować małe kuleczki i lekko je spłaszczać w dłoni.
Smażyć na gorącym oleju, aż zrobią się brązowe.
Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny