niedziela, 6 października 2019

Falafel


Z warsztatów wegańskich z Agnieszką.

500 g suchej ciecierzycy
2 cebule
3 ząbki czosnku
kmin rzymski
wędzona papryka
słodka papryka
chili
gałka muszkatołowa
mielona kolendra
pieprz ziołowy

cynamon
sól
czarny pieprz mielony
natka pietruszki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
olej do smażenia

Suchą ciecierzycę namoczyć kilkanaście godzin w wodzie z sodą oczyszczoną.
Odsączyć namoczoną ciecierzycę i zmielić ja z cebula i czosnkiem w maszynce do mięsa.

Dodać do smaku wszystkie przyprawy i drobno posiekana natkę pietruszki.
Formować małe kuleczki i lekko je spłaszczać w dłoni.

Smażyć na gorącym oleju, aż zrobią się brązowe.


Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny