piątek, 11 października 2019
Roladki z bakłażana
Z warsztatów wegańskich z Agnieszką.
1 kg bakłażana
olej do smażenia
sól
Nadzienie:
3 cebule
2 łyżki suszonych śliwek
5 goździków
4 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
spora szczypta czarnego pieprzu
ogórki kiszone
Zalewa:
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka octu
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki majeranku
1/4 szk wody
olej rzepakowy lub lniany z pierwszego tłoczenia
ziarna gorczycy
Bakłażana pokroić w cienkie podłużne plastry, zasolić. Jak puści wodę, odsączyć, usmażyć lub upiec.
Cebulę pokroić, zeszklić na oleju. Dodać pokrojone śliwki i ogórki kiszone oraz rozdrobnione w moździerzu przyprawy.
Zrobić zalewę.
Dusić z częścią zalewy. aż uwolnią się smaki.
Tym nadziewać roladki z bakłażana.
Zalać resztą zalewy.
Najlepsze są na drugi dzień.
Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny