czwartek, 10 października 2019

Humus

Z warsztatów z Agnieszką.

500 g suchej ciecierzycy
2 łyżki pasty tahini
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
kmin rzymski
cynamon
wędzona papryka
słodka papryka
ostra papryka
2 ząbki czosnku
lodowata wosa
odrobina oleju
ew. pestki granatu do posypania
Ciecierzycę namoczyć kilkanaście godzin w wodzie z sodą oczyszczoną. Ugotować z łyżeczką soli, a w zasadzie rozgotować. Ma być bardzo miękka.
Zblendować na gładką masę ze wszystkimi przyprawami i pastą tahini.
Rozluźnić konsystencje lodowata wodą.
Gotową pastę polać odrobiną oleju, żeby wygładzić konsystencję i zabezpieczyć przed wysychaniem.

Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny