sobota, 12 października 2019

Boczniaki/warzywa w tempurze z sosem kebe


Z warsztatów wegańskich z Agnieszką.

(ok. 15 porcji)

1 kg boczniaków
mogą być inne warzywa (papryka, brokuły, cukinia)
sos sojowy

Tempura:
5 czubatych łyżek mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
7/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
chili w proszku
lodowata woda gazowana
olej do głęboliego smażenia

Boczniaki pokroić lub porozrywać na mniejsze kawałki (takie na jeden kęs). Warzywa pokroić na kawałki. Te twarde (brokuł, kalafior) zblanszować.
Zamarynować w sosie sojowym - ok. pół godziny. Odsączyć.

Mąki zmieszać ze sobą, dodać przyprawy i proszek do pieczenia. Dolać tyle lodowatej wody gazowanej, aby uzyskać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Nie mieszać zbyt dokładnie - grudki nadają chrupkości. Należy to zrobić w ostatniej chwili przed samym smażeniem.
Lepiej robić w mniejszych porcjach.

Boczniaki/warzywa zanurzać w tempurxe, smażyć 2-3 minuty na głębokim oleju.
Odsączyć na papierze kuchennym.

Podawać z sosem kebe lub innym ulubionym.

Sos kebe
(na bazie wegańskiego majonezu)
majonez wegański
przyprawa togarashi
sok z limonki

Zmiksować.

Majonez wegański na bazie mleka sojowego
1 szk niesłodzonego mleka sojowego
1 szk oleju rzepakowego
1 łyżka płatków drożdżowych
1 łyżeczka soli kala namak
3 łyżki octu jabłkowego
sól, pieprz do smaku

Do blendera kielichowego wlać mleko sojowe z octem jabłkowym.Miksować ok 1 minuty. Dolać olej i pozostałe przyprawy i miksować, aż do uzyskania konsystencji majonezu.

Przyprawa togarashi
1/2 arkusza płatków nori
wysuszona skórka z jednej pomarańczy
4 łyżeczki chili
1 łyżeczki sezamu
1 łyżeczka suszonego imbiru
1/7 łyżeczki białego imbiru

Wszystko razem zblendować.



Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny