czwartek, 28 czerwca 2012

Ciasteczka wyciskane


Przepis pochodzi z książki "VADEMEKUM KONESERA - CIASTECZKA"'


250 g masła
250 g cukru
kilka kropli esencji waniliowej
2 jajka
440 g mąki
szczypta soli

do przybrania:
wiśnie kandyzowane, arcydzięgiel. małe kandyzowane owoce, siekane orzechy
do posypania:
miałki cukier, cukier zabarwiony, cukier puder

Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Kilka blach wysmarować masłem.
Masło i cukier utrzeć w misce. Dodać jajka i esencję waniliową, wymieszać. Dodać przesiana mąke i sól. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie drewniana łyżką, aż do uzyskania dość twardego ciasta.
Na posypanej mąką stolnicy uformować wałek i przełożyć do wyciskacza.
Wyciskać na blache ciasteczka różnych kształtów.

Przed pieczeniem ozdobić ciasteczka małymi kawałkami wiśni, arcydzięgla, owoców kandyzowanych lub orzechów.
Piec 12-15 minut, aż ciasteczka lekko się zarumienią. Przełożyć na ażurową podstawkę, aby ostygły.
Jeszcze gorące posypać cukrem zwykłym, zabarwionym lub cukrem pudrem.

Otrzymuje sie 120 ciasteczek.

Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny