Przepis pochodzi z programu telewizyjnego "Ewa gotuje" Ewy Wachowicz.
7 jajek
100 g cukru
140 g mąki pszennej
1 łyżka oliwy
1 cukier waniliowy
szczypta soli
70 dkg jabłek
3 łyżki bułki tartej
cynamon do smaku
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna piane. Stopniowo dodawać cukier wymieszany z cukrem waniliowym.
Po kolei dodać żółtka, przesianą mąkę i oliwę cały czas mieszając, aż składniki się połączą.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej bułką tartą rozłożyć blisko siebie ósemki jabłek (najlepiej odmiany szara reneta). Posypać cynamonem i bułka tartą.
Na jabłka rozłożyć równą warstwą ciasto biszkoptowe. Biszkopt nie może być zbyt gruby, bo będzie ciężko go zawinąć.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 220 st. C przez 15 minut.
Wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić. Przełożyć na druga stronę i zdjąć papier do pieczenia.
Przy pomocy ściereczki zwinąć roladę i odstawić, aż całkowicie ostygnie.
Posypać cukrem pudrem.
Pod wpływem wysokiej temperatury owoce zapiekane w cieście mogą puszczać sok. Aby nie zniszczyć deseru trzeba posypać je bułką tartą lub okruszkami biszkoptu - wchłoną nadmiar płynu.
I moje dwie zmiany:
- jabłka starłam na grubych oczkach
- przed zwinięciem środek rolady posmarowałam dżemem.
Miłego przygotowywania i Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny!
muszę spróbować! wygląda pysznie;D aż ślinka leci:):)
OdpowiedzUsuń