czwartek, 28 czerwca 2012
Kocie języczki
Przepis pochodzi z książki "VADEMEKUM KONESERA - CIASTECZKA"
60 g masła
90 g cukru
1 jajko
60 g mąki
Piekarnik rozgrzać do 220 st. C. Klika blach wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym.
Masło i cukier utrzeć w misce na puszystą masę. Powoli wlać rozmącone jajko. Ciągle mieszając dodać po trochu przesiana mąkę.
Dość rzadkie ciasto przełożyć do wyciskacza mającego u dołu otwór o srednicy 10 mm.
Wyciskać na blachy wałeczki długości 7,5 cm. Obcinać ciasto ostrym nożem tuz przy otworze wyciskacza, kiedy wałek ma juz odpowiednią długość. Zachować odpowiednie odległości, gdyż ciasto sie rozlewa. Spłaszczyć wałeczki nożem.
Piec 5-8 minut, aż brzegi ciasta będą złotobrązowe. Pozostawić na blasze, ciepłe zdejmować nożem i przekładać na ażurową podstawkę, aby całkiem ostygły.
Otrzymuje się 30-40 ciasteczek.
Jak dla mnie są troche za słodkie. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliły.
Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pyszne ciasteczka, doskonały dodatek do lodów i kawy.
OdpowiedzUsuń