piątek, 31 sierpnia 2012

Buraki


3 kg buraków

Zalewa:
3 łyżki wody
3 łyżki octu
4-5 łyżeczek cukru

Buraki ugotować w mundurkach w lekko osolonej i pocukrowanej wodzie.
Ostudzić i obrać.
Zetrzeć na grubych oczkach. Odcisnąć z buraków trochę soku.

Zalewę zagotować i gotować 3-5 minut. Dodać zalewę do buraków. W razie konieczności dolać trochę soku z buraków.
Przełożyć do słoików.

Pasteryzować 15 minut.

Z odciśniętego soku robię sobie bazę do barszczu.
Do soku dodać 1-2 łyżki octu i gotować 5 minut.
Przelać do butelki lub słoiczka.
Pasteryzować 15 minut.

Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!

1 komentarz:

  1. Super.Dzieki za przepis-mniam-buraczki bardzo lubię :).Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny