sobota, 19 stycznia 2013

Placki ziemniaczane z leczo



Dzisiaj na obiad mieliśmy nietypowe połączenie. Placki ziemniaczane jedliśmy z leczo.

Przepis na placki ziemniaczane jest TUTAJ.
A leczo było ze słoika zaprawionego na zimę.

Przepis na leczo wkrótce.






Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!

niedziela, 13 stycznia 2013

Jabłka pod pierzynką z kruszonki


Prosty i bardzo szybki deser.

Pokroić w kostkę 2 jabłka.
Wymieszać z cukrem i cynamonem do smaku.
Włożyć do  kokilek. Na górę dać trochę suszonej żurawiny.
Całość pokryć kruszonką.
 

Kruszonka:
1 łyżka masła lub margaryny
1 łyżka cukry
1-2 łyżki mąki

Zagnieść całość w miseczce do uzyskania konsystencji kruszonki.
W razie potrzeby dodać cukier lub mąkę.


Piec w temperaturze 190-200 st. C do zrumienienia się kruszonki (około 20-30 minut)




Zjeść ze smakiem.



Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!

sobota, 12 stycznia 2013

Chleb pszenno-gryczany


Przepis na chleb gryczany znalazłam na blogu Smakowity Chleb.
Trochę się obawiałam pieczenia chleba wyłącznie z mąki gryczanej, dlatego pomieszałam ją z mąką pszenną po połowie


400 g mąki gryczanej (200 g mąki gryczanej + 200 g mąki pszennej)
1 łyżka miodu gryczanego
1 łyżeczka suszonych drożdży instant
1 łyżeczka soli
250 ml letniej wody


Mąkę łączymy z drożdżami, miodem i solą.
Stopniowo dolewając letnią (nie gorącą) wodę wyrabiamy ciasto na chleb. Powinno to potrwać ok. 5 minut.
Kulę z ciasta przykrywamy ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce bez przeciągów.

Po godzinie formujemy z ciasta podłużny bochenek i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na kolejne pół godziny.

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Na wierzchu chleba robimy podłużne nacięcie.
Chleb pieczemy przez 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.



Mąkę gryczaną uzyskałam mieląc kaszę gryczaną.



Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!