czwartek, 21 kwietnia 2011

Pieczeń z indyka



1,5 kg mielonego mięsa z indyka
2-4 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki majonezu
2 łyżki bułki tartej + 1 łyżka do posypania blaszek
sól
pieprz
zioła prowansalskie
suszony koperek
sudzona natka pietruszki
majeranek
1 łyżka oleju do natłuszczenia blachy

Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieptrzem. Ziół dodać według własnego uznania i smaku.
Suszony koperek i natkę pietruszki można zastąpić świeżymi.

Blaszkę wysmarować olejem i wysypać bułką tartą.
Przełożyć mieso i piec ok 60 min w piekarniku nagrzanym do temp 180 st C.

Ja piekłam w 2 blaszkach do pasztetów.


Można jeść na ciepło - najlepiej z sosem chrzanowym lub na zimno zamiast wędliny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny