czwartek, 21 kwietnia 2011
Pieczeń z indyka
1,5 kg mielonego mięsa z indyka
2-4 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki majonezu
2 łyżki bułki tartej + 1 łyżka do posypania blaszek
sól
pieprz
zioła prowansalskie
suszony koperek
sudzona natka pietruszki
majeranek
1 łyżka oleju do natłuszczenia blachy
Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieptrzem. Ziół dodać według własnego uznania i smaku.
Suszony koperek i natkę pietruszki można zastąpić świeżymi.
Blaszkę wysmarować olejem i wysypać bułką tartą.
Przełożyć mieso i piec ok 60 min w piekarniku nagrzanym do temp 180 st C.
Ja piekłam w 2 blaszkach do pasztetów.
Można jeść na ciepło - najlepiej z sosem chrzanowym lub na zimno zamiast wędliny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny