niedziela, 4 stycznia 2015
Piersi z kurczaka z suszonymi pomidorami
Inspiracją do przygotowania tej potrawy stał się przepis Karola Okrasy na Pieczone piersi kurczaka z sałatką z ziemniaków i grzybów.
Moja wersja jest trochę uproszczona i zmodyfikowana.
2 piersi z kurczaka
suszone pomidory
czosnek
majeranek
masło
olej
słodka papryka mielona
sól
pieprz
Pomidory i czosnek drobno pokroić. Rozgnieść z masłem i majerankiem.
W piersiach zrobic kieszonki i nadziać przygotowana masą.
Spiąć wykałaczkami.
Z oleju, papryki, soli i pieprzu zrobić marynatę. Obtoczyć w niej przygotowane mięso i zostawić w chłodnym miejscu na jakiś czas (najlepiej na noc).
Piersi mocno obsmażyć na patelni z obu stron, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, 30-40 minut (w zależności od wielkości piersi). Co jakiś czas odwracać mięso.
Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pyszności :)
OdpowiedzUsuń