środa, 11 maja 2011

Barszcz czerwony


Barszcz robiony tradycyjnie tak jak nauczył mnie mój Tata.

Wywar mięsno-warzywny:
kawałek kości wieprzowej
1 srednia marchewka
1 mała pietruszka
kawałek selera
1 liść laurowy
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz, przyprawa do zup
1- 1,5 łyżki octu

Wywar z buraków:
3-4 średnie buraki
2 zabki czosnku

Do większego garnka wlać ok 2 l zimnej wody. Dodać kość i trochę posolić. Gotować na małym ogniu ok. 30 min zbierając na bieżąco "szumowinę" z góry wywaru.
Dodać jarzyny, czosnek i przyprawę do zup - ja daję Ziarenka Smaku.


Do mniejszego garnka włożyć obrane i pokrojone na kawałki buraki oraz czosnek. Zalać wodą, zagotować i podgotować jeszcze jakieś 15 min.



Przecedzony wywar z buraków dodać do wywaru mięsno-warzywnego. Dodać ocet, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Podawać czysty do picia lub z grubym makaronem lub ziemniakami.
Jeśli ktoś lubi, to moze zabielić go śmietaną lub jogurtem naturalny,.

Czysty barszcz przeznaczony do picia jest wyśmienity na wywarze z wedzonych kości lub wędzonego boczku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny