czwartek, 30 sierpnia 2012
Sałatka zimowa
4 kg pomidorów
0,70 kg marchewki
0,70 kg fasolki szparagowej
0,70 kg kalafiora
0,70 kg papryki
0,70 kg cebuli
7 dkg zielonego selera
4-5 łyżeczek soli do smaku
Zalewa:
1 szk octu
1,5 szk oliwy
0,5 szk cukru
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać skórkę, zmielić lub zmiksować.
Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki lub ćwiartki plasterków.
Fasolkę szparagową oczyścić, odciąć końcówki i pokroić na około 0,5 cm kawałki.
Kalafior podzielić na małe różyczki, nóżki pokroić na małe kawałki.
Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w półplasterki lub pióra.
Zielony seler pokroić.
Do gotujących się, zmiksowanych i posolonych pomidorów dodawać co 15 minut kolejno:
- marchewkę
- fasolkę szparagową
- kalafior
- paprykę
- cebulę
- seler naciowy
Kolejność dodawania jest bardzo ważna.
Na koniec dodać zalewę i pogotować jeszcze 3-5 minut.
Przestudzoną sałatkę przełożyć do słoików.
Pasteryzować 15 minut.
Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny