czwartek, 30 sierpnia 2012

Sałatka zimowa


 4 kg pomidorów
0,70 kg marchewki
0,70 kg fasolki szparagowej
0,70 kg kalafiora
0,70 kg papryki
0,70 kg cebuli
7 dkg zielonego selera
4-5 łyżeczek soli do smaku

Zalewa:
1 szk octu
1,5 szk oliwy
0,5 szk cukru

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać skórkę, zmielić lub zmiksować.

Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki lub ćwiartki plasterków.

Fasolkę szparagową oczyścić, odciąć końcówki i pokroić na około 0,5 cm kawałki.

Kalafior podzielić na małe różyczki, nóżki pokroić na małe kawałki.





Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę.

Cebulę pokroić w półplasterki lub pióra.

Zielony seler pokroić.

Do gotujących się, zmiksowanych i posolonych pomidorów dodawać co 15 minut kolejno:
- marchewkę
- fasolkę szparagową
- kalafior
- paprykę
- cebulę
- seler naciowy
Kolejność dodawania jest bardzo ważna.

Na koniec dodać zalewę i pogotować jeszcze 3-5 minut.


Przestudzoną sałatkę przełożyć do słoików.
Pasteryzować 15 minut.




Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny