sobota, 31 grudnia 2011

Cytrynowe muffinki z żurawiną



W jednej misce wymieszać:
2,5 szkl mąki
1/2 - 3/4 szkl cukru (zależy od dodatków)
szczyptę soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczkę cukru waniliowego

W drugiej miśce wymieszać:
10 dkg rozpuszczonego masła
1 szkl mleka, jogurtu lub maślanki
2 jajka
dodatkowo:
skórkę otarta z połowy cytryny
3 - 4 łyżki soku z cytryny

Składniki z drugiej miski dodać do składników z pierwszej miski i wymieszać łyżką. Byle tylko składniki sie połączyły.

Piec ok. 20 -25 min w temp 200 st C.





Tyle ich wyszło z tej porcji - dokładnie 70 szt.


Dodatkowo babeczki "nadziałam" żurawiną.

suszona żurawina
2 łyżki cukru pudru
1 mała łyżeczka żelatyny
woda

Żurawinę zalać odrobiną wody i chwilę pogotować.
Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach ciepłej wody.
Dodać żelatynę do żurawiny i chwilę zostawić na małym ogniu do zredukowania wody.
Nadziać babeczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny