poniedziałek, 9 stycznia 2012

"Rekolekcyjny" pasztet


To jest wspomnienie z moich młodych lat i wyjazdów rekolekcyjnych. Nie wiem kto to wymyślił, ale mnie bardzo smakuje.

1 plaster pasztetu (pasztetowa) - ok. 1 cm
1/2 ogórka kiszonego
1/4 małej cebuli
1/8 papryki czerwonej )może być marynowana)
2-3 marynowane pieczarki
ew. trochę miękkiego masła



Wszystko pokroić w kostkę i wymieszać z pasztetem. Jak masa jest za twarda, to dodać masła.

Posmarować chleb.


Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!

czwartek, 5 stycznia 2012

Kurczak w jogurcie

Marynata wzięta z przepisu na SZNYCLE W JOGURCIE Z SAŁATĄ.

1 pierś z kurczaka
1 ząbek czosnku
4 czubate łyżki gęstego jogurtu
1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
szczypta chilli w proszku
sól, pieprz


Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, chilli, kuminem, solą i pieprzem.
Mięso pokroić w paski i zanurzyć w marynacie.
Odstawić na minimum 2 godziny.
Mięso smażyć na patelni grillowej.

Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!

środa, 4 stycznia 2012

Banan na ciepło



1 banan
2-3 kostki gorzkiej czekolady
sos truskawkowy



Banana upiec w piekarniku do miękkości (temp 200 st C). W trakcie pieczenia obrócić na drugą stronę.
Wyjąć. Gorącego banana obrać odcinając ostrym nożem końcówki i przecinając skórkę wzdłuż. Uważać, żeby się nie poparzyć.
Naciąć banana i włożyć w nacięcie kostki czekolady.
Oblać sosem truskawkowym.



Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!

Jajka faszerowane


5 jajek ugotowanych na twardo
3-4 pieczarki
1 łyżka masła
1 łyżka majonezu lub kremu chrzanowego
sól
pieprz


Pieczarki obrać lub umyć i zetrzeć na małych oczkach. Usmażyć na maśle.
Jajka przekroić na pół i wyjąć żółtka.
Żółtka utrzeć z pieczarkami i majonezem (kremem chrzanowym) na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem.

Masą napełnić białka formując łyżeczką małe kulki.

Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!

wtorek, 3 stycznia 2012

Galaretka ze skrzydełek


1 kg skrzydełek
1 marchewka
mała paczka żelatyny
jajka na twardo (połówka na miseczkę)
mała puszka groszku
sól, pieprz, ziarenka smaku


Skrzydełka zalać zimną wodą, dodać całą marchewkę. Gotować na bardzo małym ogniu - około pół godziny od zagotowania.
Doprawić solą, pieprzem i ziarenkami smaku.

Ugotowane skrzydełka wyjąć z wywaru i obrać z kości.
Marchewkę pokroić w plastry.

Żelatynę rozpuścić w ciepłym wywarze.

Na dole miseczki ułożyć dekorację z jajka, marchewki i zielonego groszku. Na dekorację dać mięso ze skrzydełek i zalać wywarem. Po ostygnięciu wstawić do lodówki.

Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!

poniedziałek, 2 stycznia 2012

Placuszki kurczakowo-pieczarkowe



Przepis pochodzi z jakiejś kolorowej gazety. Nie pamiętam z jakiej.

2 piersi z kurczaka pokrojone w paski
1 cebula pokrojona w kostkę
10 pokrojonych w kostkę pieczarek
10 dkg startego żółtego sera
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3-4 jajka
3 duże łyżki mąki ziemniaczanej
1 duża łyżka mąki pszennej
sól
pieprz
olej



Jajka roztrzepać dodać obie mąki i rozmieszać na gładką masę. Dodać piersi z kurczaka, cebulę, pieczarki, ser żółty i pietruszkę.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Na rozgrzany olej kłaść łyżką placuszki i smażyć z obu stron.



Miłego przygotowywania i Smacznego!
Dziękuję za odwiedziny!

niedziela, 1 stycznia 2012

Diabelskie dukaty



Przepis pochodzi z gry komputerowej dla dzieci "Skarb boruty". Jest to przepis myszki Tosi.
A gra jest z serii "Komputerowa Gratka".
Myśleliśmy, że ciasteczka będą bardzo ostre i dlatego zrobiliśmy tylko z połowy podanej porcji.



2 szkl mąki
niecała szkl mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka curry lub szczypta imbiru
15 dkg żółtego sera
4 łyżki masła
2 szczypty ostrej papryki
1/2 łyżeczki musztardy

1 żółtko do posmarowania
gruba sól, kminek, papryka lub mak do posypania


Ser zetrzeć na drobnych oczkach.
Dodać do mąki wszystkie składniki.
Dokładnie wymieszać i zagnieść gęste ciasto.
Rozwałkować i wyciąć okrągłe ciasteczka.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać wybrana "posypką".
My zrobiliśmy ciasteczka bez posypki.

Piec ok 15-17 min w temp 180 st C.