piątek, 21 marca 2014
Ciasto "Leśny mech"
Mąż przyniósł mi przepis i stwierdził, że jest super.
Przeczytałam i stwierdziłam, że warto spróbować.
Już piekłam ciasto ze szpinaku, ale do rolady z łososiem.
450 g mrożonego szpinaku
1 1/3 szk cukru
3 jajka
1 1/3 szk oleju
2 szk mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
300 ml śmietany 30%
2 śmietan-fix
cukier waniliowy
owoce granatu lub inne drobne owoce
Rozmrozić szpinak i odsączyć z wody.
Zmiksować jajka z cukrem i dalej mieszając wlewać po mału olej.
Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Po połączeniu całej masy dodać szpinak i wymieszać łyżką (jak ciasto jest bardzo gęste to można dodać 2-3 łyżki wody odsączonej ze szpinaku).
Wlać do formy wyłożonej papierem i piec ok 1 godz do "suchego patyczka" w temperaturze 180 st. C.
Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta (cienko) i rozdrobnić je na talerzyku.
Ja ścięłam zbyt dużo i potem góra się osypywała.
Ubić śmietanę i dodać pod koniec śmietan-fixy z cukrem waniliowym i odrobina cukru pudru (do smaku).
Na ciasto wyłożyc ubitą pianę, posypać pokruszonym ciastem (cienko - nie musi być dokładnie pokryta śmietana) i obłożyć owocami granatu. Leciutko docisnąć je dłonią.
To jest porcja na małą blaszkę.
Miłego przygotowywania i Smacznego! Dziękuję za odwiedziny!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny